niedziela, 27 września 2015

KOCHAM JESIEŃ

Oj tak, jesień to zdecydowanie moja ulubiona pora roku...

Kocham ją za kolory, za wrzosy, za klimat, który panuje w domu, za dynie...
Nawet jak deszcz pada to mi to nie przeszkadza bo wtedy spędzam więcej czasu w kuchni na przyrządzaniu dyniowych specjałów :)

 


Uwielbiam posiedzieć pod kocykiem, zapalić świece cynamonowe, rozpalić w kominku i poczytać ulubioną książkę. Najlepiej przy ulubionej herbacie i oczywiście w ulubionym kubeczku :))
Aaa zapomniała bym o kotach, które zawsze ładują się pod kocyk!







Ogólnie to ja cieszę się z wielu rzeczy, pomimo choroby, która dokucza mi każdego dnia :)
Staram się zawsze znaleźć jakieś plusy, choć nie będę udawać że doły mnie nie dopadają ;)
Jedyne czego nie lubię to upałów. Jako dziecko przeszłam operację serca i od tego czasu umieram w lecie i przez całe wakacje nie mogę się doczekać jesieni :-D

Przesyłam wam dużo pozytywnej energii, nie dołujcie się, że jest jesień! Spróbujcie znaleźć jakieś pozytywne strony! Pamiętajcie, że po jesieni będzie zima i niebawem Boże Narodzenie :-D a wtedy to dopiero zacznę świrować ze szczęścia!




Buziaki, K


sobota, 26 września 2015

ZUPA DYNIOWA

Dzisiaj przepis dla tych, którzy jeszcze nie robili zupy dyniowej!

To najprostsza i najpyszniejsza zupka. Jest kremowa, subtelna, rozgrzewająca.
Cały rok czekam na dynie, żeby móc przyrządzić ją na wiele sposobów. 
Przeważnie zamrażam trochę pokrojonej dyni, żeby mieć zapas na kilka miesięcy w razie czego :)

Zupkę  robię z 1 kilograma dyni i zawsze wychodziła gęsta, dzisiaj pierwszy raz wyszła za rzadka... Zależy to też od dyni. Dlatego resztę dyni, która mi została ok 0,5 kg upiekłam w piekarniku (190 stopni ok, 45 - 50 min) , zmiksowałam i dodałam do zupy, żeby ją zagęścić. Polecam ten sposób.  


SKŁADNIKI:

Z takiej ilości składników wychodzi bardzo duży garnek. Do mnie wpada zawsze rodzina  bo ją uwielbiają, ale jeśli nie planujecie dużej ilości to proponuję podzielić składniki na pół :)
  • 1,5 kg dyni, najlepsza Hokkaido, obranej pokrojonej w kostkę
  • 0,5 kg ziemniaków
  • 2 duże cebule, 
  • dwa ząbki czosnku
  • kawałek imbiru, pokrojony drobniutko, ok dwóch łyżek (jeśli nie chcecie by była za ostra to 1 łyżka)
  • 2 łyżeczki Curry
  • sól, pieprz, odrobina cukru
  • 2 litry bulionu warzywnego
  • puszka mleka kokosowego
  • trochę oliwy do podsmażenia
SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA:

Na oliwie zeszklijcie cebulę i czosnek, dodajcie imbir.
Dodajcie dynie i ziemniaki pokrojone w kostkę, lekko obsmażcie.
Dodajcie Curry, wymieszajcie.
Po ok 5 minutach wlejcie wywar warzywny i gotujcie aż dynia i ziemniaki będą miękkie.
Doprawcie do smaku solą i pieprzem i odrobiną cukru
Potem należy zmiksować całą zupkę i dodać mleko kokosowe.




Zupkę podaję z prażonym słonecznikiem, pestkami dyni oraz z grzankami.



Gotowe :) SMACZNEGO!




piątek, 18 września 2015

KUCHNIA Z DMUCHAWCEM

Dzisiaj trochę mojej pracy :) Ostatnio zakończył się remont w jednym z projektowanych przez nas domów. Projektowaliśmy cały parter. Inwestorzy prosili o minimalizm, kolory szarości, bieli i niebieskiego. Jedyne co musiało pozostać takie samo to okna. Inwestorzy byli cudowni i wspaniale nam się pracowało :) A oto efekty :)

















Miłego dnia :)