niedziela, 15 listopada 2015

Moja ulubienica

Tyle razy pytaliście o nią na Instagramie, że postanowiłam napisać kilka słów.
Moja zdecydowana ulubienica - skrzynia wojskowa :)))


Mam na prawdę cudownych sąsiadów, bo to ich zasługa, że stałam się jej posiadaczką.
Mój sąsiad wynalazł ją w wojskowym magazynie i przytargał do domu. Na moje szczęście zanim ją zabrał do domu postawił ją w naszej bramie no i to już był koniec, weszłam i zakochałam się od pierwszego wejrzenia! A, że dobrze mnie zna to podarował mi ją w zasadzie od razu :)))
Miała w środku jeszcze instrukcje masek gazowych ;)




Była cała drewniana, chciałam jej nadać trochę inny charakter więc "poszarzyłam" ją trochę ;)
Ponieważ miała napisy malowane czarną farbą namoczyłam mokrą gąbkę w białej farbie do drewna i delikatnie przecierałam tak aby nie zakryć i nie zmazać całego napisu. W ten sposób czarna farba zmieszała się z białą i skrzynia wyszła szara :) Dokręciłam jej jeszcze kółka i gotowe!







To właśnie do niej chowam wszystkie ozdoby świąteczne!!! jest tam miejsca a miejsca :) a raczej było... bo mam świra na punkcie Świąt i bardzo szybko ją zapełniłam ;)




sobota, 7 listopada 2015

CIASTO MIGDAŁOWE bezglutenowe

Jeśli chcecie zrobić pyszne, błyskawiczne ciasto to ten przepis na pewno Wam się spodoba :)
Ciasto ma konsystencję kokosanki, jest orzeźwiające i słodkie zarazem.



SKŁADNIKI:

  • 3 duże jajka
  • 150 g mąki migdałowej (lub dobrze zmielonych, obranych migdałów)
  • 150 g cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • starta skórka z 1 cytryny
  • cukier puder do posypania 
PRZYGOTOWANIE:

Piekarnik nastawić na 150 stopni C.
Tortownicę o średnicy 23-25 cm posmarować masłem i wysypać mąką bezglutenową.
Całe jajka ubijać z cukrem i cynamonem na puszystą masę. 
Dodać startą skórę z cytryny, stopniowo dodawać mąkę migdałową. 
Wszystko delikatnie wymieszać lub chwilkę miksować na minimalnych obrotach.
Wylać do formy.
Piec 35 minut.

Możecie posypać cukrem pudrem lub zrobić na górę np. krem czekoladowy, waniliowy ;)

Spróbujcie, naprawdę warto!