sobota, 7 listopada 2015

CIASTO MIGDAŁOWE bezglutenowe

Jeśli chcecie zrobić pyszne, błyskawiczne ciasto to ten przepis na pewno Wam się spodoba :)
Ciasto ma konsystencję kokosanki, jest orzeźwiające i słodkie zarazem.



SKŁADNIKI:

  • 3 duże jajka
  • 150 g mąki migdałowej (lub dobrze zmielonych, obranych migdałów)
  • 150 g cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • starta skórka z 1 cytryny
  • cukier puder do posypania 
PRZYGOTOWANIE:

Piekarnik nastawić na 150 stopni C.
Tortownicę o średnicy 23-25 cm posmarować masłem i wysypać mąką bezglutenową.
Całe jajka ubijać z cukrem i cynamonem na puszystą masę. 
Dodać startą skórę z cytryny, stopniowo dodawać mąkę migdałową. 
Wszystko delikatnie wymieszać lub chwilkę miksować na minimalnych obrotach.
Wylać do formy.
Piec 35 minut.

Możecie posypać cukrem pudrem lub zrobić na górę np. krem czekoladowy, waniliowy ;)

Spróbujcie, naprawdę warto!









3 komentarze:

  1. Brzmi znakomicie, a akurat znalazłam wczoraj zapomniane mielone migdały w szafce... jak nic - znak! ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Haha! nic tylko robić! daj znać jak Ci wyszło :)

      Usuń
  2. Dzisiaj upieczone i już zniknęło z talerza:)))pycha!

    OdpowiedzUsuń