Ciasto ma konsystencję kokosanki, jest orzeźwiające i słodkie zarazem.
SKŁADNIKI:
- 3 duże jajka
- 150 g mąki migdałowej (lub dobrze zmielonych, obranych migdałów)
- 150 g cukru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- starta skórka z 1 cytryny
- cukier puder do posypania
PRZYGOTOWANIE:
Piekarnik nastawić na 150 stopni C.
Tortownicę o średnicy 23-25 cm posmarować masłem i wysypać mąką bezglutenową.
Całe jajka ubijać z cukrem i cynamonem na puszystą masę.
Dodać startą skórę z cytryny, stopniowo dodawać mąkę migdałową.
Wszystko delikatnie wymieszać lub chwilkę miksować na minimalnych obrotach.
Wylać do formy.
Piec 35 minut.
Możecie posypać cukrem pudrem lub zrobić na górę np. krem czekoladowy, waniliowy ;)
Możecie posypać cukrem pudrem lub zrobić na górę np. krem czekoladowy, waniliowy ;)
Brzmi znakomicie, a akurat znalazłam wczoraj zapomniane mielone migdały w szafce... jak nic - znak! ;-)
OdpowiedzUsuńHaha! nic tylko robić! daj znać jak Ci wyszło :)
UsuńDzisiaj upieczone i już zniknęło z talerza:)))pycha!
OdpowiedzUsuń