sobota, 26 września 2015

ZUPA DYNIOWA

Dzisiaj przepis dla tych, którzy jeszcze nie robili zupy dyniowej!

To najprostsza i najpyszniejsza zupka. Jest kremowa, subtelna, rozgrzewająca.
Cały rok czekam na dynie, żeby móc przyrządzić ją na wiele sposobów. 
Przeważnie zamrażam trochę pokrojonej dyni, żeby mieć zapas na kilka miesięcy w razie czego :)

Zupkę  robię z 1 kilograma dyni i zawsze wychodziła gęsta, dzisiaj pierwszy raz wyszła za rzadka... Zależy to też od dyni. Dlatego resztę dyni, która mi została ok 0,5 kg upiekłam w piekarniku (190 stopni ok, 45 - 50 min) , zmiksowałam i dodałam do zupy, żeby ją zagęścić. Polecam ten sposób.  


SKŁADNIKI:

Z takiej ilości składników wychodzi bardzo duży garnek. Do mnie wpada zawsze rodzina  bo ją uwielbiają, ale jeśli nie planujecie dużej ilości to proponuję podzielić składniki na pół :)
  • 1,5 kg dyni, najlepsza Hokkaido, obranej pokrojonej w kostkę
  • 0,5 kg ziemniaków
  • 2 duże cebule, 
  • dwa ząbki czosnku
  • kawałek imbiru, pokrojony drobniutko, ok dwóch łyżek (jeśli nie chcecie by była za ostra to 1 łyżka)
  • 2 łyżeczki Curry
  • sól, pieprz, odrobina cukru
  • 2 litry bulionu warzywnego
  • puszka mleka kokosowego
  • trochę oliwy do podsmażenia
SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA:

Na oliwie zeszklijcie cebulę i czosnek, dodajcie imbir.
Dodajcie dynie i ziemniaki pokrojone w kostkę, lekko obsmażcie.
Dodajcie Curry, wymieszajcie.
Po ok 5 minutach wlejcie wywar warzywny i gotujcie aż dynia i ziemniaki będą miękkie.
Doprawcie do smaku solą i pieprzem i odrobiną cukru
Potem należy zmiksować całą zupkę i dodać mleko kokosowe.




Zupkę podaję z prażonym słonecznikiem, pestkami dyni oraz z grzankami.



Gotowe :) SMACZNEGO!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz