środa, 21 października 2015

BROWNIE BEZGLUTENOWE



Moja kochana szwagierka zrobiła mi ostatnio bezglutenowe Brawnie,
Było tak pyszne, że w mig pochłonęłam wszystko :)
Poprosiłam o przepis, wczoraj zrobiłam a dzisiaj podzielę się nim z Wami!

SKŁADNIKI:

  • 200g gorzkiej czekolady (Goplana bezglutenowa)
  • 200g masła
  • 100g mąki bezglutenowej (ja użyłam Schar mix C)
  • 400g cukru
  • 6 jajek


Piekarnik nastawiamy na 200 stopni, (z termoobiegiem 180 st)

Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy połamaną czekoladę i mieszamy do uzyskania gładkiej jednolitej masy.

Z białek ubijamy pianę. Żółtka ucieramy z cukrem, następnie dodajemy mąkę, od razu wlewamy czekoladę z masłem, a następnie pianę. Mieszamy bardzo dokładnie nie przejmując się czy piana opadnie.

Blaszkę smarujemy masłem lub wykładamy papierem do pieczenia (osobiście tak wolę)
Moja blaszka miała wymiary 21x26cm.
Według przepisu  pieczemy ok 20 min. Ja piekłam prawie 40, po 20 minutach sprawdziłam patyczkiem i miałam płynne w środku jak budyń. Musicie sami pilnować, po ok 35 minutach sprawdziłam i było ok. ono musi być wilgotne w środku ale nie płynne.
A tak się prezentuje :)))








1 komentarz:

  1. Wygląda smakowicie.. idealne na jesienne wieczory do herbatki :))
    Pozdrawiam K

    OdpowiedzUsuń