BEZGLUTENOWE PLACUSZKI OWSIANE
Takie placuszki to super rozwiązanie na
śniadanie, bądź przekąskę.
Są bardzo sycące i naprawdę
smaczne. Ja zmodyfikowałam przepis i dodaję jeszcze bakalie.
Bezglutenowcy wiedzą jak bardzo ważne
jest aby zawsze mieć przy sobie coś do zjedzenia.
Bo jak zrobimy się głodni to raczej
nie kupimy sobie czegoś na mieście :/
Ja musiałam się długo do tego
przyzwyczajać...
Dlatego warto schować do torebki małe
co nieco ;)
Przygotowuję je dzień wcześniej i
rano są jak znalazł!
SKŁADNIKI
(wychodzi ok. 9 placuszków o śr. 7cm)
50g płatków owsianych bezglutenowych
50g mąki owsianej bezglutenowej (lub zmielonych w
blenderze płatków owsianych)
5g proszku do pieczenia (1 łyżeczka)
5 g cynamonu
165 g jabłek, obranych startych na
grubej tarce
1 jajko (duże – L)
40 g płynnego miodu
Bakalie - opcjonalnie
Suche składniki mieszamy, dodajemy do
tego utarte jabłuszko, jajko i miód.
Dokładnie mieszamy.
Ja dodaję trochę bakalii: rodzynki,
posiekane migdały i jagody goji (nie za dużo żeby nie przesadzić
;)
Odstawiamy wszystko na 10 minut.
W tym czasie rozgrzewamy piekarnik
do 160 o C
Na blasze
rozkładamy papier do pieczenia i formujemy placuszki, nie za grube.
Mi wychodzi 9szt.
Wkładamy do
piekarnika i pieczemy ok 20 minut.
Gotowe placuszki
studzimy, potem warto przechowywać w pojemniczku, żeby były
wilgotne.
Smacznego ;)
ale smakołyki! muszę wypróbować Twój przepis koniecznie :)
OdpowiedzUsuńPolecam :) na prawdę dobre ;)
Usuń