wtorek, 12 maja 2015

BEZGLUTENOWE PLACUSZKI OWSIANE

BEZGLUTENOWE PLACUSZKI OWSIANE



Takie placuszki to super rozwiązanie na śniadanie, bądź przekąskę.
Są bardzo sycące i naprawdę smaczne. Ja zmodyfikowałam przepis i dodaję jeszcze bakalie.

Bezglutenowcy wiedzą jak bardzo ważne jest aby zawsze mieć przy sobie coś do zjedzenia.
Bo jak zrobimy się głodni to raczej nie kupimy sobie czegoś na mieście :/
Ja musiałam się długo do tego przyzwyczajać...
Dlatego warto schować do torebki małe co nieco ;)

Przygotowuję je dzień wcześniej i rano są jak znalazł!

SKŁADNIKI
(wychodzi ok. 9 placuszków o śr. 7cm)

50g płatków owsianych bezglutenowych
50g mąki owsianej bezglutenowej (lub zmielonych w blenderze płatków owsianych)
5g proszku do pieczenia (1 łyżeczka)
5 g cynamonu
165 g jabłek, obranych startych na grubej tarce
1 jajko (duże – L)
40 g płynnego miodu
Bakalie - opcjonalnie

Suche składniki mieszamy, dodajemy do tego utarte jabłuszko, jajko i miód.
Dokładnie mieszamy.
Ja dodaję trochę bakalii: rodzynki, posiekane migdały i jagody goji (nie za dużo żeby nie przesadzić ;)
Odstawiamy wszystko na 10 minut.
W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 160 o C









Na blasze rozkładamy papier do pieczenia i formujemy placuszki, nie za grube. 
Mi wychodzi 9szt.
Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok 20 minut.



Gotowe placuszki studzimy, potem warto przechowywać w pojemniczku, żeby były wilgotne.

Smacznego ;)



2 komentarze:

  1. ale smakołyki! muszę wypróbować Twój przepis koniecznie :)

    OdpowiedzUsuń