poniedziałek, 24 października 2016

SERNIK BEZGLUTENOWY

NAJPYSZNIEJSZY SERNIK NA ŚWIECIE!

Dzisiaj  podzielę się z Wami  przepisem na mój ukochany i ulubiony sernik!
Oczywiście bezglutenowy bo nie ma w nim ciasta ;)
Jest nieziemsko puszysty i nie ma opcji, że nie będzie Wam smakować!!!


Jeśli macie Celiakie tak jak ja, to uważajcie na gotowe mieszanki do serników. Zawierają dużo spulchniaczy, skrobie modyfikowaną itp. a to oznacza, że na pewno jest w nich gluten.

Ostatnio znalazłam ser z Tesco i o dziwo ma w składzie tylko: 
ser twarogowy mielony z mleka pasteryzowanego - 100%. Ser twarogowy Tesco nie zawiera substancji zagęszczających.

Jak dla mnie bomba, tym bardziej, że sernik wychodzi z niego rewelacyjny!


SKŁADNIKI:

1 kg twarogu;
1 budyń waniliowy (u mnie Celiko);
8 jajek;
125 g miękkiego masła;
aromat waniliowy - 1 łyżeczka;
1 szklanka cukru (ok 200 g);
1/2 opakowania cukru waniliowego;
bakalie (rodzynki i kandyzowana skórka z pomarańczy);


WYKONANIE:

Jajka myjemy, oddzielamy białka od żółtek.
Białka ubijamy na sztywno z odrobina soli.
Żółtka ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i ekstraktem z wanilii.


Ciągle miksując dodajemy stopniowo twaróg, miękkie masło . Na koniec dodajemy ubitą piane z białek.
Mieszamy bardzo delikatnie.


Na koniec dodajemy namoczone bakalie, obtoczone w mące bezglutenowej.
Wylewamy wszystko do formy wysypanej bułką tartą bezglutenową.

Wstawiamy do piekarnika na 170'C i pieczemy około 1 godziny.

Teraz najważniejsze: Po upieczeniu wyłączamy piekarnik i zostawiamy w środku sernik na około 20, 25 min. Po tym czasie uchylamy drzwiczki i jeszcze trzymamy do około 15 min. Na prawdę warto bo wtedy tak bardzo nie opadnie, a w trakcie pieczenia rośnie jak szalony!






Smacznego!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz