poniedziałek, 10 października 2016

TARTA Z NADZIENIEM JABŁKOWO-BUDYNIOWYM (bezglutenowa)


Uwielbiam tarty a na jesienną pogodę tarta z jabłkami pasuje idealnie. 
W dodatku jest banalnie prosta!

Możecie skorzystać z dwóch sposobów:

1. tradycyjny - robicie ciasto z mojego wcześniejszego przepisu:

2. Expresowy - Ja tym razem skorzystałam z ułatwienia i zrobiłam ciasto z mieszanki do ciasta kruchego. Jest przepysznie maślane i robi się błyskawicznie. 
Dodajecie do tego tylko 60 g masła, 1 żółtko i łyżkę mleka.


SKŁADNIKI NA NADZIENIE;
  • Opakowanie budyniu waniliowego
  • 0,5 kg jabłek
  • 1 opakowanie cukru waniliowego bezglutenowego
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

WYKONANIE:

Jabłuszka obieramy i trzemy na tarce na grubych oczkach. Ja zawsze wybieram słodkie jabłka.
Na patelni lub w garnku daję łyżkę masła i na rozgrzane masełko wrzucam jabłka.
Smażymy je razem z brązowym cukrem i cukrem waniliowym. Sok musi odparować.
Do osobnego naczynia,  wlewam 2-3 łyżki zimnej wody i łyżkę mąki ziemniaczanej.
Rozrabiam mąkę i wlewam do jabłek bardzo szybko mieszając, ma nam powstać konsystencja kisielu.
W osobnym garnku robimy budyń waniliowy. 
Połowę wlewamy do jabłek i mieszamy wszystko dokładnie.

Ciasto dzielę, odkładam 1/4 na kruszonkę i wstawiam do lodówki
Resztę ciasta  wykładam na wysmarowaną tłuszczem blachę. 
W przypadku tart a tym bardziej bezglutenowych polecam blachy z wyjmowanym dnem, gdyż ciasto jest bardzo kruche i po upieczeniu, się wręcz rozlatuje.


Ciasto nakłuwamy widelcem i wstawiamy na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do 180'C
potem wyciągamy,  nakładamy farsz i posypujemy kruszonką.
Wkładamy do piekarnika i pieczemy jeszcze ok. 25-30 min.

Ciasto jest najlepsze gdy ostygnie ;)



1 komentarz: