Uwielbiam tarty a na jesienną pogodę tarta z jabłkami pasuje idealnie.
W dodatku jest banalnie prosta!
Możecie skorzystać z dwóch sposobów:
1. tradycyjny - robicie ciasto z mojego wcześniejszego przepisu:
2. Expresowy - Ja tym razem skorzystałam z ułatwienia i zrobiłam ciasto z mieszanki do ciasta kruchego. Jest przepysznie maślane i robi się błyskawicznie.
Dodajecie do tego tylko 60 g masła, 1 żółtko i łyżkę mleka.
SKŁADNIKI NA NADZIENIE;
- Opakowanie budyniu waniliowego
- 0,5 kg jabłek
- 1 opakowanie cukru waniliowego bezglutenowego
- 1 łyżka brązowego cukru
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
WYKONANIE:
Jabłuszka obieramy i trzemy na tarce na grubych oczkach. Ja zawsze wybieram słodkie jabłka.
Na patelni lub w garnku daję łyżkę masła i na rozgrzane masełko wrzucam jabłka.
Smażymy je razem z brązowym cukrem i cukrem waniliowym. Sok musi odparować.
Do osobnego naczynia, wlewam 2-3 łyżki zimnej wody i łyżkę mąki ziemniaczanej.
Rozrabiam mąkę i wlewam do jabłek bardzo szybko mieszając, ma nam powstać konsystencja kisielu.
W osobnym garnku robimy budyń waniliowy.
Połowę wlewamy do jabłek i mieszamy wszystko dokładnie.
Ciasto dzielę, odkładam 1/4 na kruszonkę i wstawiam do lodówki
Resztę ciasta wykładam na wysmarowaną tłuszczem blachę.
W przypadku tart a tym bardziej bezglutenowych polecam blachy z wyjmowanym dnem, gdyż ciasto jest bardzo kruche i po upieczeniu, się wręcz rozlatuje.
Ciasto nakłuwamy widelcem i wstawiamy na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do 180'C
potem wyciągamy, nakładamy farsz i posypujemy kruszonką.
Wkładamy do piekarnika i pieczemy jeszcze ok. 25-30 min.
Ciasto jest najlepsze gdy ostygnie ;)
Pyszotka :)
OdpowiedzUsuń